Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku pada Angkringan dari Anyer Serang Banten
DOI:
https://doi.org/10.58192/profit.v4i1.2979Keywords:
MSMEs, Procedures, Raw MaterialsAbstract
MSME business activities have workflows that meet standardization. One of the things angkringan.anyer does is carry out a raw material inventory procedure program. The aim of this research is to explain the procedure for supplying raw materials at angkringan.anyer. This research was conducted using a qualitative approach through data collection techniques in the form of observation, interviews and documentation studies. The results of this research show that the raw material inventory procedure at angkringan.anyer starts from shopping for raw materials located at Pasar Baru Anyer, as well as checking the availability of raw materials at Pasar Baru Anyer. to making a list of raw materials, providing a purchasing budget, ordering or purchasing raw materials, to making purchasing reports. Overall, all the procedures carried out have been adapted to the conditions existing in MSME businesses so that employees can follow the procedures.
References
Budiarto, A., & Herawati, N. (2019). Analisis pengelolaan usaha angkringan sebagai usaha mikro kecil menengah di Yogyakarta. Jurnal Administrasi Bisnis, 8(2), 53–61.
Hendrawan, R., & Saputra, A. (2023). Strategi pemasaran berbasis digital pada UMKM kuliner tradisional angkringan. Jurnal Manajemen dan Kewirausahaan, 5(1), 45–52.
Kusumasari, C. A. (2016). Angkringan Cafe Pak Gemboel di Grand Galaxy City, Bekasi Selatan.
Nidhana, R., Ardan, P., Ishaq, M., Naufaliansyah, M. W., & Fauzi, M. (2024). Analisa kelayakan usaha angkringan Cah Enom dengan pendekatan ekonomi teknik (Studi kasus angkringan, Surabaya, Jawa Timur). Senastitan IV, 1–8.
Pratama, R., & Sukarno, R. (2021). Inovasi produk dan pengaruhnya terhadap daya tarik pelanggan pada angkringan modern di Semarang. Jurnal Inovasi dan Bisnis, 7(2), 77–85.
Rahmadani, L., & Hakim, A. (2020). Peran angkringan sebagai tempat interaksi sosial masyarakat perkotaan di Indonesia. Jurnal Sosial dan Budaya, 12(3), 112–121.
Setiawan, E., & Farhan Alwi, M. (2022). Analisis strategi bisnis pada angkringan Bocah Jajan (Bojan) di Koja, Jakarta Utara. Jurnal Abiwara, 3(2), 102–115. http://ojs.stiami.ac.id
Setiawan, I., & Santoso, B. (2020). Pengaruh manajemen persediaan bahan baku terhadap efisiensi biaya produksi pada UMKM. Jurnal Ekonomi dan Bisnis, 15(3), 89–98.
Sutanto, F., & Arifin, D. (2023). Studi kelayakan bisnis angkringan dengan konsep modern di wilayah urban. Jurnal Keuangan dan Bisnis, 9(1), 65–73.
Vikaliana, R., Sofian, Y., Solihati, N., Adji, D. B., & Maulia, S. S. (2020). Manajemen persediaan. Bandung: Media Sains Indonesia.