Pelatihan Pengelolaan Minyak Jelantah Sebagai Upaya dalam Menumbuhkan Masyarakat Berwirausaha

Authors

  • Nurul Alfian Universitas Madura
  • Rohmaniyah Rohmaniyah Universitas Madura
  • Rika Syahadatina Universitas Madura
  • Nur Syakherul Habibi Universitas Madura

DOI:

https://doi.org/10.58192/sejahtera.v4i1.2890

Keywords:

Oil, Environment, Processing, Economy

Abstract

Used cooking oil is used cooking oil which is often considered waste and thrown away without proper processing. Uncontrolled disposal of used cooking oil can cause various environmental problems, such as soil and water pollution. For the environment, used cooking oil can have a serious impact because it pollutes the stability of soil and water when the waste is not managed carefully. Used cooking oil is included in non-hazardous and toxic waste but must receive proper handling so as not to cause environmental damage. On the other hand, used cooking oil has the potential to be processed into products of economic value, such as soap, candles, or biodiesel. The implementation of this service is carried out by providing outreach to the community regarding the processing of used cooking oil into economic goods that can be reused by the community. Processing used cooking oil into candles and soap could be a solution to improve the community's economy, knowledge, and skills, as well as interest in producing soap and candles from processed used cooking oil which is easy to process and become a benchmark for the success of the training in motivating the Ceguk village community to entrepreneurship.

References

Handayani, Kusuma, M., Kanedi, M., Farisi, S., & Setiawan, W. A. (2021). Pembuatan sabun cuci dari minyak jelantah sebagai upaya mengurangi limbah rumah tangga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (JPKM) Tabikpun, 2(1), 55–62. https://doi.org/10.23960/jpkmt.v2i1.25

Hidayat, M. R., Ramadhani, I., & Huda, N. (2023). Etika konsumsi Islami menurut Monzer Kahf. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 9(2), 2461. https://doi.org/10.29040/jiei.v9i2.8880

Ilyas, R. (2017). Maslahah dalam konsumsi ekonomi Islam. Jurnal Perspektif Ekonomi Darussalam, 1(1), 9–24. https://doi.org/10.24815/jped.v1i1.6517

Laylia, N., & Syaifullah, M. N. H. (2020). Klasifikasi ilmu Balaghah dalam Islam. Mu’allim Jurnal Pendidikan Islam, 2(2), 201–213.

Magfiroh, S., Ansori, S., & Khomsiyatun, U. (2022). Preferensi konsumsi masyarakat Muslim selama Ramadhan. Jurnal Penelitian Agama, 23(1), 109–124. https://doi.org/10.24090/jpa.v23i1.2022.pp109-124

Meidayanti, K., Siska, A. I., Alfiyah, N., & Politeknik Negeri Banyuwangi. (2024). Program pemberdayaan masyarakat melalui inovasi pengolahan minyak jelantah menjadi sabun cuci sebagai upaya mewujudkan strategi daerah pengelolaan sampah rumah tangga dan sampah sejenis sampah. I-Com: Indonesian Community Journal, 4(4), 2587–2595.

Ningsih, R. W., & Anggifatul, H. (2024). Inovasi pengelolaan limbah minyak jelantah menjadi lilin aroma sebagai solusi usaha masyarakat Desa Jatirejo Kabupaten Kendal. Jurnal Limbah, 4.

Nurbaeti, S. (2022). Konsumsi berbasis maslahah: Perspektif ekonomi Islam. Jurnal Perspektif Ekonomi Islam, 5(2), 97–108.

Pinandita, S., Supari, S., Adriyanto, A. T., & Setiawan, Y. B. (2023). Pelatihan pengolahan limbah minyak jelantah menjadi produk bernilai tinggi guna mendukung zero waste di Dapur Pertaharjo Kelurahan Tambakharjo. Journal of Community Empowerment, 3(2), 61–67.

Pranoto, M. S. (2023). Pembagian ilmu dalam perspektif Ibnu Sina, Al-Ghazali, dan Mulla Sadra. JUSMA: Jurnal Studi Islam Dan Masyarakat, 2(2), 71–88. https://doi.org/10.21154/jusma.v2i2.1847

Septiana, A. (2015). Analisis perilaku konsumsi dalam Islam: Studi di masyarakat perkotaan. Dinar, 2, 18–29.

Suryani, Z., & Taufiq, M. (2023). Penerapan prinsip maslahah dalam konsumsi untuk optimalisasi kesejahteraan. Jurnal Ekonomi Islam, 3(1), 65–78.

Tohidi, A. I. (2017). Pendidikan karakter dalam Islam menurut Al-Ghazali. OASIS: Jurnal Ilmiah Kajian Islam, 2(1), 14–27.

Wahdi, E. (2023). Pemanfaatan limbah minyak goreng sebagai bahan sabun krim cuci piring arang aktif. Jurnal Pengolahan Limbah, 13(1), 41–47.

Wahyuni, S., & Soesyanti. (2024). Pelatihan pengolahan minyak jelantah sebagai upaya untuk menumbuhkan motivasi berwirausaha masyarakat Desa Ciseeng. Jurnal Pengabdian Desa, 8(1), 8–14.

Widyawati, F., & Hidayah, A. N. (2022). Upaya pengolahan limbah rumah tangga dalam pelatihan pembuatan minyak jelantah menjadi sabun cuci di Desa Uma Beringin. Bima Abdi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 40–46. https://doi.org/10.53299/bajpm.v2i2.194

Zaki, A. B. (2020). Prinsip konsumsi dalam Islam: Perbandingan antara konsumen Muslim dan non-Muslim. Jurnal Ekonomi Syariah Dan Bisnis, 3(2), 148–160.

Downloads

Published

2025-01-06

How to Cite

Nurul Alfian, Rohmaniyah Rohmaniyah, Rika Syahadatina, & Nur Syakherul Habibi. (2025). Pelatihan Pengelolaan Minyak Jelantah Sebagai Upaya dalam Menumbuhkan Masyarakat Berwirausaha. Sejahtera: Jurnal Inspirasi Mengabdi Untuk Negeri, 4(1), 44–50. https://doi.org/10.58192/sejahtera.v4i1.2890