Peningkatan Kualitas dan Daya Saing UMKM Soappahollic Melalui Kolaborasi Inovasi Produk Sabun Organik
DOI:
https://doi.org/10.58192/sejahtera.v4i1.2877Keywords:
UMKM, Collaboration, Organic Soap, Product InnovationAbstract
The potential of the organic soap market is increasingly promising along with the increasing public awareness of the importance of products made from natural and environmentally friendly ingredients. Our organic soap UMKM still faces many challenges, including competition with similar products and lack of access to more modern production knowledge. UMKM Utopia Bodysoap is an UMKM formed by several students of the University of 17 August 1945 Surabaya which aims to provide high-quality natural skin care products to the community. Then collaborate with UMKM Soappahollic with the aim of collaboration between UMKM Soappahollic and Utopia is to increase the competitiveness and profitability of UMKM through the development of innovative and high-quality organic soap products. This collaboration process involves several stages, starting from identifying potential collaboration, knowledge exchange, new product development, product testing and evaluation, to product marketing and sales. The results of the collaboration created a new organic soap recipe that combines the advantages of each, so that UMKM Soappahollic succeeded in improving product quality, product diversification, and business profitability. This community service program has also succeeded in increasing the sustainability of the Soappahollic UMKM business through product diversification and wider market access.
References
Handayani, T., Resti, A. A., Rahmi, M., Suharyati, S., Sufyati, H. S., Anggraeni, P., & Ramadhani, P. (2024). Pemanfaatan Buah Lerak Menjadi Sabun Ramah Lingkungan Pada UMKM Jagakarsa. Jurnal Pengabdian Masyarakat: Pemberdayaan, Inovasi dan Perubahan, 4(4).
Iqbal, M., Puteri, A. M., Athalla, M. R., Dzaironi, M., & Anggraini, L. D. (2024). Innovation in Coffee Ground Soap to Support Eco-Friendly Consumption and Economic Empowerment. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(6), 1823-1832.
Isnaini, N., Desiyana, L. S., Prajaputra, V., Panggabean, D. M., & Rezkina, C. A. (2024). Optimalisasi produksi, rebranding, dan strategi pemasaran sabun cuci piring berbasis nilam untuk UMKM di Gampong Peurada, Kota Banda Aceh. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 8(4), 3422-3427.
Istiqamah, A., Kumorojati, I., Pangaribuan, R. D., Raidatullah, S. R., & Saridawati, S. (2024). Analisa Peran Umkm Produk Kecantikan Terhadap Tingkat Kesejahteraan Masyarakat. Musytari: Jurnal Manajemen, Akuntansi, dan Ekonomi, 11(4), 141-150.
Khasanah, F. N., Untari, D. T., Perdhana, T. S., Sukreni, T., & Nurmanto, D. (2022). Pengoptimalan Penggunaan Marketplace Dalam Kegiatan Pendampingan Sumber Daya Manusia Pada UMKM Sabun Cair di Tambun Selatan Bekasi. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat UBJ, 5(2), 177-184.
Kuswati, R., Soepatini, S., & Hidayati, N. (2021). Pemberdayaan Umkm Sabun Susu Pada Kubbb Segar Arum Di Boyolali. Jurnal Penamas, 5(2), 50-60.
Lazuardi, L., Nadhif, R. I., Togatorop, A. D. F., Padang, E. K., Sinaga, E. L., Banjarnahor, I. H., ... & Utami, L. D. (2022). Pembuatan Sabun Cuci Piring Bersama Ibu-Ibu PKK untuk Meningkatkan UMKM di Kelurahan Dumai Kota. Jurnal Kewarganegaraan, 6(2), 5007-5011.
Lestari, M. S., Ahya, R., & Suprapto, D. (2024). Program Berkelanjutan Kelompok Masyarakat Desa Serut Untuk Tumbuh Kembang Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun. Sinkron: Jurnal Pengabdian Masyarakat UIKA Jaya, 2(1), 1-10.
Mareta, N., Bakri, M. B., Mahira, T. I., Permadi, G., Dewi, C. N. K., Elman, D. A., ... & Wulandari, A. D. (2023). Pengembangan UMKM Sabun Cuci Piring “Mama Meudhen” Melalui KKN Melayu Serumpun di Aceh Jaya. Jurnal Riset dan Pengabdian Masyarakat, 3(1), 65-76.
Prasetya, C., & Arzaq, M. A. (2024). Pengolahan Limbah Umkm Kuliner Berbasis Ekoenzim Sebagai Pembinaan Kewirausahaan Bagi Siswa Slb Negeri Kota Langsa. Gervasi: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 8(3), 834-849.
Purwanto, M., Yulianti, E. S., Nurfauzi, I. N., & Winarni, W. (2019). Karakteristik dan aktivitas antioksidan sabun padat dengan penambahan ekstrak kulit buah naga (Hylocereus polyrizhus). Indonesian Chemistry and Application Journal, 3(1), 14-23.
Saifuddin, S., Pardi, P., Suryani, S., & Harunsyah, H. (2024, April). Pelatihan Pembuatan Sabun Ajaib Hilangkan Noda (SAHIDA) Yang Ramah Lingkungan Sebagai Diversifikasi Produk Untuk Peningkatan Produksi UMKM Sabun Cendana. In Prosiding Seminar Nasional Politeknik Negeri Lhokseumawe (Vol. 7, No. 1, pp. 29-32).
Sakdiah, K., Akbar, A., & Luthfiah, N. (2023). Pelatihan Pembuatan Sabun Cair Bagi UMKM di Desa Lama Baru Kabupaten Langkat. Fusion: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1(2), 106-111.
Sari, M. N., & Diawati, P. (2024). Pemberdayaan Umkm Kostari Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun Cuci Piring Dan Detergen, Berbasis Ramah Lingkungan Di Era Society 5.0. Community Development Journal: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(4), 7041-7046.
Serina, S. (2023). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pada Produksi Umkm Sabun Mapaccing Di Kecamatan Limboro (Doctoral dissertation, UNIVERSITAS SULAWESI BARAT).
Suci, Y. R. (2017). Perkembangan UMKM (Usaha mikro kecil dan menengah) di Indonesia. Jurnal ilmiah cano ekonomos, 6(1), 51-58.
Wahyudi, A., & Naimi, N. (2024). Strategi Pemasaran Bisnis UMKM Sabun untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa Besar II Terjun. Kesejahteraan Bersama: Jurnal Pengabdian dan Keberlanjutan Masyarakat, 1(4), 153-156.
Yolanda, C. (2024). Peran usaha mikro, kecil dan menengah (UMKM) dalam pengembangan ekonomi Indonesia. Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 2(3), 170-186.
Yusan, L. Y., & Nailufa, Y. (2022). Pembuatan Handwash: Peningkatan Kualitas Sabun UMKM. SCOPINDO MEDIA PUSTAKA.
Zharif, M. R., Assari, A. V., Aqilah, I. N., Iqbal, H. M., Afifah, A. F. N., Syafiq, M. A., ... & Ivanaomi, R. (2024). Pengambangan Ekonomi Kreatif: Pemanfaatan Limbah sebagai Produk Bernilai Jual Tinggi dan Pemasaran Berkelanjutan. Jurnal Pengabdian Masyarakat Bangsa, 2(7), 2737-2745.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Tries Ellia Sandari, Thesalonika Djumaifin, Gabriella Afe Glorya, Salma Dewi Ambarsari, Salva Dewi Ambarwati, Felix Chandra Pranoto
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.