Pengenalan Alat Press pada UMKM untuk Optimalisasi Pengemasan Produk di Desa Sukamukti

Authors

  • Elvira Novita Tanjung Universitas Islam 45 Bekasi
  • Ninik Paryati Universitas Islam 45 Bekasi
  • Setyo Supratno Universitas Islam 45 Bekasi

DOI:

https://doi.org/10.58192/sejahtera.v3i4.2579

Keywords:

Packaging, Products, MSMEs

Abstract

This activity aims to optimize the packaging of Sukamukti Village MSME products using a press machine. The method used involves the application of press technology in the packaging process to ensure the compactness and durability of the product packaging. The press tool used is able to produce neater and more uniform packaging, thereby reducing the risk of product damage and improving packaging aesthetics. The results of applying the press show a significant increase in the quality of product packaging, both in terms of durability and visual appearance. This improvement in packaging quality has a positive impact on consumer experience, because they tend to choose products that are packaged well. Thus, the use of press equipment for packaging MSME products in Sukamukti Village has proven to be effective in improving product image and competitiveness in the market. This research provides recommendations for MSMEs in other villages to consider similar technology as part of their packaging strategy.

References

Apriyani, M., Saty, F. M., Desfaryani, R., Trisnanto, T. B., Berliana, D., & Fitri, A. (n.d.). Pelatihan pengemasan produk olahan pangan pada SMKN 1 Negeri Besar Way Kanan.

Herudiansyah, G., Candera, M., & Pahlevi, R. (2019). Penyuluhan pentingnya label pada kemasan produk dan pajak pada usaha kecil menengah (UKM) Desa Terbedak II Kecamatan Payaraman Ogan Ilir. Suluh Abdi, 1(2). https://doi.org/10.32502/sa.v1i2.2296

Kuswardani, D. C., Setiawan, W., & Mara, L. (n.d.). Sosialisasi manfaat kemasan produk UMKM di Kelurahan Kramas Kecamatan Tembalang Kota Semarang.

Najib, M. F., Agustunus Februadi, Tjetjep Djarnika, Wahyu Rafdinal, Carolina Magdalena Lasambouw, & Neneng Nuryati. (2022). Inovasi desain kemasan (packaging) sebagai faktor peningkatan daya saing produk UMKM di Desa Ciwarua, Kabupaten Bandung Barat. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 56–64. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v6i1.8397

Ningtyas, R., Silvia, D., Zulkarnain, Z., Muryeti, M., Prastiwinarti, W., Imam, S., & Sari, N. P. (2021). Pengembangan labelling dan kemasan vakum pada UKM di wilayah Kepulauan Seribu. LOGISTA-Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 5(2), 160–165. https://doi.org/10.25077/logista.5.2.160-165.2021

Nurasia, N., Hidayat, R., & Al Anshori, F. (2021). Pendampingan pengolahan pangan dan pengemasan produk bagi pelaku usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) bidang pangan di Kecamatan Bua Kabupaten Luwu. Jurnal Abdimas Indonesia, 1(4), 49–54. https://doi.org/10.53769/jai.v1i4.145

Prasetyo, A., Supriyadi, T., & Suryaningsih, A. T. (2023). Kepuasan konsumen muda terhadap desain kemasan beras organik di Indonesia. Agrisaintifika: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 7(2), 205–211.

Prihastono, E., Yohanes, A., & Ekoanindiyo, F. A. (2020). Pelatihan penggunaan alat pres pemotong tahu di UMKM Tahu Susukan, Desa Tamanrejo, Kecamatan Limbangan Kabupaten Kendal. Jurnal Penamas, 4(2), 75–80.

Salim, I., & Rahayu, S. (2024). Pengembangan kemasan produk keripik talas Mirza di Kelurahan Ereng-Ereng. Abdi Techno, 4(2), 74–79. https://doi.org/10.70124/abditechno.v4i2.1360

Yulinda, E., Dharmawan, T. U., Panjaitan, R. S., Aryaningsih, F., Yesaya, S., Trimayuda, M. H., Siagian, M. G., Ayura, S. D., Azzahra, N., Yunita, S., & Aini, Z. (2023). Pengemasan dan pemasaran digital produk UMKM Desa Empat Balai-Kuok, Kampar.

Published

2024-09-21

How to Cite

Elvira Novita Tanjung, Ninik Paryati, & Setyo Supratno. (2024). Pengenalan Alat Press pada UMKM untuk Optimalisasi Pengemasan Produk di Desa Sukamukti. Sejahtera: Jurnal Inspirasi Mengabdi Untuk Negeri, 3(4), 21–31. https://doi.org/10.58192/sejahtera.v3i4.2579