Edukasi Pedoman Isi Piringku Pada Anak Sekolah dalam upaya meningkatkan Pengetahuan Gizi Seimbang Pada Siswa Kelas 4, 5 dan 6 di SDN 005 Lubuk Baja Kota Batam

Authors

  • Siska Pratiwi Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Haqqelni Nur Rosyidah Institut Kesehatan Mitra Bunda, Kota Batam
  • Aprilya Roza Werdani Institut Kesehatan Mitra Bunda, Kota Batam
  • Desy Desy Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Lala Atika Institut Kesehatan Mitra Bunda, Kota Batam

DOI:

https://doi.org/10.58192/sejahtera.v1i4.1334

Keywords:

Fill My Plate, Gizi Seimbang, Obesity

Abstract

The Ministry of Health introduced the “Fill My Plate” program as a daily food guide to achieve good nutritional status. The concept of the contents of my plate visually shows the composition of the food on one plate for one meal. 50% of the contents of the plate in "fill my plate" consists of food sources of energy and builders. Objectives and Benefits of the activity to increase the knowledge of school children and teachers regarding the contents of my plate, increase public awareness in efforts to prevent obesity, as a training tool for nutrition students in providing nutrition and health education to the community. This activity was attended by school children in grades 4, 5 and 6 at SDN 005 Lubuk Baja. The result of this outreach activity is an increase in school children's knowledge regarding balanced nutrition. It is hoped that after counseling children will be able to eat balanced nutritional foods appropriately and adequately so that children can grow normally and not be obese.

References

Hardinsyah dan I Dewa Nyoman Supariasa. 2016. Ilmu Gizi Teori & Aplikasi. Penerbit Buku Kedokteran EGC, Jakarta.

Kementerian Kesehatan. 2013. Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas). Badan Penelitian Pengembangan Kesehatan (Balitbangkes) Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, Jakarta.

Kementerian Kesehatan RI. 2018. Penilaian Status Gizi 2017. Badan Pemberdayaan dan Pengembangan SDM Kesehatan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, Jakarta.

Kemendikbud RI. 2016. Gizi Dan Kesehatan Anak Sekolah Dasar: Buku Pegangan Dan Kumpulan Rencana Ajar Untuk Guru Sekolah Dasar. Seameo Recfon, Jakarta.

Suhardjo. 2003. Berbagai Cara Pendidikan Gizi. Bumi Aksara, Jakarta.

Khomsan A. 2000. Teknik Pengukuran Pengetahuan Gizi. Diktat Fakultas Ekologi Manusia Institut Pertanian Bogor, Bogor.

Kementerian Kesehatan RI. 2014. Pedoman Gizi Seimbang. Kementerian Kesehatan, Jakarta.

Kementerian Kesehatan RI. 2013. Riset Kesehatan Dasar. Bagian Penelitian Dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan, Jakarta.

Notoatmodjo, S. 2003. Pendidikan Dan Perilaku Kesehatan. Rineka Cipta, Jakarta.

Sartika,R.A.D. 2012. Penerapan komunikasi, informasi, dan edukasi gizi terhadap perilaku sarapan siswa Sekolah Dasar. Kesmas: National Public Health Journal, 7(2): 76-82.

Gambir J dan Nopriantin. 2018. Penerapan model edukasi gizi terhadap perilaku sarapan pada anak Sekolah Dasar. Jurnal Vokasi Kesehatan

Palupi K.C, Mertien S, Prita D.S. 2018. Edukasi gizi seimbang pada Anak Sekolah Dasar di Kecamatan Cilincing Jakarta Utara. Jurnal Abdimas. 5(1): September 2018

Syafrawati. 2019. Upaya menurunkan dampak negatif gadget melalui media promosi kesehatan pada siswa SDN 01 Sawahan Kota Padang. Jurnal Hilirisasi IPTEKS. 2 (2): Juni 2019

Downloads

Published

2022-10-28

How to Cite

Siska Pratiwi, Haqqelni Nur Rosyidah, Aprilya Roza Werdani, Desy Desy, & Lala Atika. (2022). Edukasi Pedoman Isi Piringku Pada Anak Sekolah dalam upaya meningkatkan Pengetahuan Gizi Seimbang Pada Siswa Kelas 4, 5 dan 6 di SDN 005 Lubuk Baja Kota Batam. Sejahtera: Jurnal Inspirasi Mengabdi Untuk Negeri, 1(4), 127–131. https://doi.org/10.58192/sejahtera.v1i4.1334