Penerapan Green Accounting Terhadap Profitabilitas Umkm Tahu Di Surabaya
DOI:
https://doi.org/10.58192/profit.v2i3.993Keywords:
Green Accounting, Green Cost, SMEs TofuAbstract
The purpose of this research is to find out how the profitability of UMKM Tofu producers in Surabaya is affected by green accounting. The research data was collected through interviews and surveys to research locations using a qualitative descriptive methodology. The findings show that most UMKM Tofu factories in Surabaya are aware of their lack of knowledge about green accounting and lack of environmental awareness. Due to the high cost of production, the majority of Tofu MSMEs are aware of the shortage of wastewater treatment tanks. As a result, UMKM Tahu deliberately build factories near rivers to dispose of liquid waste without being processed first.
References
Anindya,W.A.(2015).GreenAccounting.Uncategorized. https://windaaviany.web.ugm.ac.id/2015/05/27/green-accounting/
Aufar, A. (2014). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Penggunaan Informasi Akuntansi Pada UMKM (Survei Pada Perusahaan Rekanan PT. PLN (Persero) di Kota Bandung). 79–80.
Christian, T. T. (2014). Kepedulian dan Pengetahuan Pelaku Usaha Mengenai Green Accounting (Studi Kasus Pada Usaha Tahu di Kota Salatiga) Kertas Kerja.
Dewi, S. R. (2016). Prosiding Seminar Nasional Ekonomi dan Bisnis & Call For Paper FEB UMSIDA.
Fahmi, I. (2018). Pengertian Manajemen Keuangan Pengertian. 12–40.
Fatrisya, D. (2016). Pengaruh Kinerja Keuangan Terhadap Nilai Perusahaan Dengan Pengungkapan Corporate Social Responsibility Sebagai Variabel Pemoderasi Pada Perusahaan Bumn Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia. Jurnal Keuangan, 9, 2.
Lankoski. (2000). Kinerja Lingkungan.
Lindrianasari. (2007). Hubungan Antara Kinerja Lingkungan dan Kulitas Pengungkapan Lingkungan Dengan Kinerja Perusahaan di Indonesia. 0.
Mustafa. (2017). Manajemen Keuangan. 5–10.
Nikho, M. A. (2020). Perbandingan Efektivitas Tanaman Cattail ( Thypa Angustifolia ) Dan Tanaman Iris ( Iris Pseuadacorus ) Pada Constructed Wetland Terhadap Limbah Cair Industri Tahu.
Nugroho, G. S. F., Sulistyaningrum, R., Melania, R. P., & Handayani, W. (2019). Environmental Analysis Of Tofu Production In The Context Of Cleaner Production : Case Study Of Tofu Household Industries In Salatiga , Indonesia. 2(2), 127–138.
Puspitasari, D., & Rokhimah, Z. P. (2018). Pemahaman dan Kepedulian dalam Penerapan Green Accounting Pada UKM Tempe di.
Risal, T., Lubis, N., Argatha, V., Program, D., Manajemen, S., Ekonomi, F., Bisnis, D., Potensi Utama, U., Program, M., Sudarso, J. K. L. Y., Mulia, T., Deli, M., & Medan, K. (2020). Implementasi Green Accounting Terhadap Profitabilitas Perusahaan.
Rokhlinasari, S. (n.d.). Teori –Teori dalam Pengungkapan Informasi Corporate Social Responbility Perbankan. 1–11.
Sartono, A. (2011). Pengertian Manajemen Keuangan. 2014, 10–43.
Sri, W., & Sutapa, M. (2007). Understanding And Application Of Green Accounting Awareness: A Tofu Sme Case Study In Sidoarjo.
Sudana. (2016). Manajemen Keuangan. 5.
Sutrisno. (2007). Manajemen Keuangan : Teori, Konsep dan Aplikasi (1st ed.). Ekonisia.
Suwandani, A., Suhendro, & Wijayanti, A. (2017). Pengaruh Profitabilitas Terhadap Harga Saham Perusahaan Manufaktur Sektor Makanan Dan Minuman Di BEI Tahun 2014 - 2015. 18(01), 123–129.
Syahnaz, M. (2012). Pengaruh Corporate Social Responsibility Terhadap Kinerja Keuangan Perusahaan Perbankan.
Widianto, E. (2023). Manfaat IPAL Bagi K3 di Lingkungan Industri. Envilife. https://www.bing.com/ck/a?!&&p=c8084540fa30d325JmltdHM9MTY4NTkyMzIwMCZpZ3VpZD0zMjdhNGQzZC1hZjVkLTYzNTktMWI0Ny01ZGQzYWUwYjYyZTMmaW5zaWQ9NTQ0OA&ptn=3&hsh=3&fclid=327a4d3d-af5d-6359-1b47-5dd3ae0b62e3&psq=(Envilife%2C+2023)+IPAL&u=a1aHR0cHM6Ly9lbnZpbGlmZS5jby