Optimalisasi Keuntungan Produksi Makanan Olahan Mie Mengunakan Metode Simpleks

Authors

  • Palahudin Palahudin Universitas Djuanda
  • Aura Ginta Setia Universitas Djuanda
  • Siti Nadya Safira Universitas Djuanda
  • Safira Seftiyani Universitas Djuanda
  • Muhamad Nauval Ardani Universitas Djuanda
  • Muhammad Fiqih Universitas Djuanda

DOI:

https://doi.org/10.58192/profit.v4i1.2975

Keywords:

Optimization, Linear Programming, Simplex Method, Food Industry

Abstract

As competition in the processed food industry becomes increasingly fierce, it is important for producers to determine the optimal production combination to maximize profits. This study aims to determine whether the products produced can provide maximum profit from noodle sales and to determine what variables inhibit the optimum value in the noodle processed product business so that mathematical modeling can be made using the simplex method linear program. Processed noodle products are businesses engaged in the culinary field, namely food made from various ingredients, with the main ingredients of tapioca flour and wheat flour. only the basic ingredients are different. As for complementary ingredients such as sauces and spices, it becomes a problem if one of these ingredients is not met, then production in the noodle business will be hampered. The results of the study show that the strategy that can be applied by producers is to ensure a sustainable supply of complementary ingredients, optimize the use of main raw materials, and prioritize products with the highest profit margins.

References

Aini, S., Fikri, A. J., Sukandar, R. S., Bangsa, U. B., Matematika, P., Bangsa, B., & Simpleks, M. (2021). Optimalisasi Keuntungan Produksi Makanan Menggunakan Pemrograman Linier Melalui Metode Simpleks. 1(1), 1–16.

Christian, S. (2013). Penerapan Linear Programming Untuk Mengoptimalkan Jumlah Produksi Dalam Memperoleh Keuntungan Maksimal Pada CV Cipta Unggul Pratama. The Winners, 14(1), 55. Https://Doi.Org/10.21512/Tw.V14i1.645

Herlina, L. (2021). Perancangan Model Integrasi Perencanaan Produksi Dan Distribusi Pada Rantai Pasok Agroindustri Udang.

Kustiawati, D., Ramdhani, N. F., Utami, P. A., & Putri, S. (2022). Penerapan Metode Simpleks Dalam Memperoleh Optimalisasi Keuntungan Sebuah Bisnis. Jurnal Pendidikan Dan Konseling, 4, 6197–6208.

Nouriya, M. K. (2023). Analisis Kinerja Keuangan Pada Umkm Mie Ayam Nazwa Tahun 2021-2022 Depok Maleeka Kautsari Nouriya Jurusan Manajemen Analisis Kinerja Keuangan Pada Umkm Mie Ayam Nazwa Tahun 2021-2022.

Ong, R., Maran, A., Lapik, A., Andita, D., Kadir, M., Kindangen, R., & Lina, T. (2019). Maksimalisasi Keuntungan Pada Usaha Dagang Martabak Sucipto Menggunakan Metode Simpleks Dan POM-QM. JURIKOM (Jurnal Riset Komputer), 6(4), 434–441.

Roselianti, A. S., & Azis, Y. (2020). Strategi Pemasaran Industri Rumah Tangga Di Kelurahan Karang Mekar Kecamatan Banjarmasin Timur , Kota Banjarmasin ( Studi Kasus UD Mie Putra Solo ) Marketing Strategy Of Raw Wet Noodles Home Industry In Karang Mekar Village , East Banjarmasin Sub-District. 1(4), 1–10.

Rumetna, M. S., Lina, T. N., Tauran, L. R., Sitorus, N., Patty, T., Malak, A., Yawan, K., & Orisu, N. (2020). Penerapan Metode Simpleks Pada Usaha Dagang Bintang Tiurma. Journal Of Innovation Information Technology And Application (JINITA), 2(01), 28–36. Https://Doi.Org/10.35970/Jinita.V2i01.160

Siswanto. (1987). Perograman Linier Dasar Sisi Kuantitatif dari Manajemen. Yogyakarta : Universitas Atma Jaya Yogyakrta

Sriwidadi, T., & Agustina, E. (2013). Dengan Linear Programming Melalui Metode Simpleks. Jurnal Abdimas PHB, 9, 725–741.

Supranto, J. M. A. (1983). Linear Programming. Jakarta : Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia

Susanto, L. (2020). Memaksimalkan Keuntungan Harian Pada Industri Rumahan “Nanda Jaya” Dengan Penerapan Metode Simpleks. BAREKENG: Jurnal Ilmu Matematika Dan Terapan, 14(4), 535–542.

Tirsa Ninia Lina, & Matheus Supriyanto Rumetna. (2022). Edukasi: Optimasi Menggunakan Metode Simpleks Pada Usaha Bahan Bakar Minyak Berskala Kecil. ABDIKAN: Jurnal Pengabdian Masyarakat Bidang Sains Dan Teknologi, 1(2), 141–148. Https://Doi.Org/10.55123/Abdikan.V1i2.265

Wahida, L. (2011). Dalam Metode Simpleks, Istilah “Iterasi” Digunakan Untuk Langkah Perhitungan Di Mana Nilai Yang Akan Dihitung Bergantung Pada Nilai Dari Tabel Sebelumnya. Ada Juga Variabel “Nonbasis”, Yang Pada Setiap Iterasi Memiliki Nilai Nol. Universitas Brawijaya.

Widajanti, E. (2007). Mencapai keunggulan kompetitif dengan berfokus pada kepuasan pelanggan. Fakultas Ekonomi Universitas Slamet Riyadi Surakarta. 7(1), 8–19.

Downloads

Published

2025-01-21

How to Cite

Palahudin, P., Aura Ginta Setia, Siti Nadya Safira, Safira Seftiyani, Muhamad Nauval Ardani, & Muhammad Fiqih. (2025). Optimalisasi Keuntungan Produksi Makanan Olahan Mie Mengunakan Metode Simpleks. Profit: Jurnal Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 4(1), 213–227. https://doi.org/10.58192/profit.v4i1.2975